23948sdkhjf

Medarbejdernes sundhed kan udløse en skatteregning

Hjælper du som leder dine medarbejdere med sundheden, risikerer du at give en dem en regning fra skat oven i.
- Betalte sundhedsydelser som sundhedsforsikring, motionsrum, rygeafvænning og fysioterapeut er populært i mange virksomheder.

Men det gælder om at vælge de rigtige, hvis medarbejderne skal kunne bruge dem uden at skulle betale skat af dem bagefter, advarer skatteadvokat Søren Aagaard fra advokatkæden Advodan.

Ifølge juristen kan virksomheder normalt få fuldt fradrag for arbejdsgiverbetalte sundhedsydelser, men de er som udgangspunkt skattepligtige for medarbejderen.

Men du kan som leder give de ansatte skattefrie sundhedsgoder, hvis de opfylder fire betingelser.

Klar sammenhæng med arbejdet
Hvis virksomheden betaler et sundhedsgode, der klart er med til at forebygge eller behandle en arbejdsrelateret skade, er det skattefrit for medarbejderene.

Søren Aagaard, der er partner og leder af skatteafdelingen hos ADVODAN Glostrup og Taastrup, kommer med tre eksempler:

- Det kunne være tømreren, der får behandling hos en fysioterapeut efter et fald på arbejdspladsen, eller en massageordning for medarbejdere, der står ved et samlebånd hele dagen. Hvis det kan dokumenteres, at en af dine ansatte har fået stress på grund af arbejdet, kan du også skattefrit betale stressbehandling hos en psykolog, forklarer Søren Aagaard, som er fag- og forretningsansvarlig for skatteproces, afgifts- og skatteret i ADVODAN kæden.

Grænse på prisen
Virksomheder må hvert år give medarbejderne skattefrie personalegoder, hvis de samlet set falder under den såkaldte bagatelgrænse. Grænsen for mindre personalegoder, der ikke har en direkte sammenhæng med arbejdet, er på 1.100 kroner, men bagatelgrænsen for arbejdsrelaterede personalegoder er betydeligt højere og ligger på 5.900 kroner i 2017.

- Mindre personalegoder kan fx være kostrådgivning eller et sundhedstjek, mens en vaccination i forbindelse med en forretningsrejse vil betegnes som et arbejdsrelateret personalegode, fortæller Søren Aagaard.

En del af personalepolitikken
Nogle sundhedsydelser kan du som arbejdsgiver give skattefrit, hvis det er en del af virksomhedens generelle personalepolitik. Det kan fx være rygestopkurser eller alkoholafvænning, hvis der også er en erklæring fra den ansattes læge om, at det er nødvendigt.

- Endelig findes den mulighed, at godet ikke udgør en stor økonomisk værdi. Så kan det efter omstændighederne være skattefrit på grund af den såkaldte personaleplejefritagelse. Et eksempel er vaccinationer eller et motionsrum. Betingelsen er dog, at det skal foregå på arbejdspladsen og som udgangspunkt være tilbudt til alle medarbejdere. Men overstiger de samlede skattepligtige goders værdi 1.100 kr., kan du eksempelvis ikke give et abonnement til et eksternt fitnesscenter, uden at dine medarbejdere skal betale skat af det, lyder rådet fra Søren Aagaard.

Han understreger, at den momsmæssige, skattemæssige og indberetningsmæssige behandling af goderne ofte er kompliceret og derfor kræver, at virksomheden henvender sig til sin rådgiver, for at sikre sig, at reglerne er overholdt. Ellers kan man risikere at sende en skatteregning med til personalet, sammen med de gode ønsker om bedre sundhed. 
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113